top of page
תמונת הסופר/תLi-Or Amir, C.P.A

יד נותנת ויד לוקחת, גרסת המלחמה: סוגיות מס במענקי "חרבות ברזל"

מאז שנת 2023 מחלקים מוסדות המדינה מענקים רבים ושונים בקשר למלחמת "חרבות ברזל". המגוון מעורר שאלות מיסוי רבות. מאמר זה עונה על הנפוצות שבהן. למידע נוסף על המענקים לסוגיהם, בקרו בקטגוריית "חרבות ברזל" בבלוג שלנו - או לחצו על הקישורים בגוף המאמר.


האם מענקי "חרבות ברזל" חייבים במס הכנסה?

תלוי בסוג המענק, בהתאם לכלל "דין הפיצוי כדין הפרצה" - המסים שיחולו על המענקים הנם אותם מסים החלים על ההכנסה שעל אובדנה המענק בא לפצות.


המענקים החייבים במס הכנסה - מענקים שנועדו לפצות על פגיעה בהכנסות, כגון:

  • מענקי "נזק עקיף" לעסקים אשר משולמים ע"י רשות המסים (מסלול ירוק ואדום)

  • מענקי "קרן עצמאימניקים" של הסוכנות היהודית

  • דמי אבטלה לשכירים שהוצאו לחל"ת אשר משולמים ע"י ביטוח לאומי


מענקים שאינם חייבים במס הכנסה - מענקי סיוע אחרים שאינם קשורים לפגיעה בהכנסות, כגון:

האם מענקי "חרבות ברזל" לעוסקים מורשים וחברות חייבים במע"מ?

לפי סעיף 12 לחוק מס ערך מוסף, מענקים המצויים בתקנה 3 לתקנות מס ערך מוסף, קרי מענקים מגופים ממשלתיים, אשר ניתנו ישירות לעוסק - אינם חייבים במע"מ, ויש להוציא בגינם רק קבלה ולא חשבונית מס.


הדבר חל לפיכך על מענקים מכל גופי המדינה, כגון רשות המסים, ביטוח לאומי, הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, והסוכנות היהודית.


האם מענקי "חרבות ברזל" לעצמאים חייבים בביטוח לאומי?

המוסד לביטוח לאומי מחייב בדמי ביטוח כל הכנסה מיגיעה אישית הכלולה בסעיף 2(1) לפקודה, קרי מעבודה או מעסק. על כן, מענקי "חרבות ברזל" מהסוגים החייבים במס הכנסה אשר ניתנו לעוסק עצמאי, יהיו חייבים גם בביטוח לאומי.


החיוב בביטוח לאומי מותנה בסיווג העוסק בביטוח לאומי כ"עצמאי", ולא כ"עצמאי שאינו עונה להגדרה". סיווג זה נעשה על סמך השעות השבועיות שעובד העצמאי בעסקו ו\או ההכנסה הממוצעת מהעסק לחודש.


בין השנים 2023-2024 הפכתי מעוסק מורשה לחברה בע"מ. האם עדיין אוכל לקבל מענקים?

כן, וזאת בהתבסס על עמדת רשות המסים ביחס למענקי הקורונה: הרשות קיבלה את הטענה - אשר נדונה אף בוועדות ערר - כי "עוסק" שהפך ל"חברה" ולהיפך ייחשב לצורכי חוק הקורונה כאותו עסק.


ויש גם חיזוק מהפסיקה: אף לצרכי עניינים אחרים במס הכנסה, כגון העברת הפסדי חברה ליחיד, הפסיקה רואה ביחיד ובחברה שבשליטתו "אותו נישום" ולכן מתירה קיזוז הפסדים לפי שיעור החזקת היחיד בחברה.


אני עוסק.ת מורשה אך רוב 2023 הייתי עוסק פטור ואין לי דוחות מע"מ לכל 2023. האם עדיין אוכל לקבל מענקים?

רשות המסים עשויה לעתים לתת פרשנות של מעבר מעוסק פטור למורשה כאילו מדובר בעסק חדש. אך פרשנות זו שגויה ואינה נתמכת ע"י המחוקק: השינוי מסיווג העוסק במע"מ מ"עוסק פטור" ל"עוסק מורשה" אינו משנה את "הישות המשפטית" אשר ממשיכה לפעול באמצעות היחיד. לראיה, מספר העוסק אינו משתנה ונותר מספר הזהות של היחיד, ואין צורך בפתיחת תיקים חדשים ברשויות המס. כל מהות השינוי הוא בהטלת חובות דיווח וחיובים נוספים על אותה ישות.


תימוכין לגישת "אותו עוסק" ניתן למצוא אף בעמדת רשות המסים מעלה עצמה ביחס למענקי הקורונה: רשות המסים קיבלה שמדובר באותו עסק גם מקום בו חל שינוי ב"ישות המשפטית". קל וחומר, אם לא חל שינוי בישות המשפטית, בוודאי שאין מדובר בעסק חדש.



רשות המסים אומרת שהעסק שלי עונתי ולכן הירידות במחזור לא קשורות למלחמה ולא מגיע לי פיצוי. יש מה לעשות?

עונתיות משמעה תנודתיות קבועה של הכנסות העסק בין חודשי השנה עקב גורמים חיצוניים. רשות המסים מרבה להעלות טענה זו, אך לפי הפסיקה, כדי להוכיח עונתיות יש להדגים תנודות עקביות לאורך מספר שנים. בעניין "מאגמה ישראל פרויקטים (עמ"נ 48298-11-21)" קבעה כב' השופטת ויינשטיין:


"בכל עסק קיימת תנודתיות מסוימת במחזורי העסקאות. לא ניתן לצפות כי עסקים יפיקו מחזורי עסקאות זהים בכל חודש מחודשי השנה. על כן, אין די בתנודתיות המאפיינת כל עסק, כדי לקבוע כי מדובר ב"עסק עונתי [...] "על כל פנים, וכפי שהבהרתי כבר בפס"ד ב.ג. בטחון הצפון, איני סבורה כי ניתן לקבוע כי עסק מסוים הוא בגדר "עסק עונתי" או עסק שמחזוריו "תנודתיים" רק על סמך בחינת שנת מס אחת."






Comments


bottom of page